El diòxid de carboni, també conegut com a CO2, és, en baixes concentracions, un element indispensable per a la vida a la terra. Permet que les plantes creixin i és desenvolupin, donant així abastiment a la base de la cadena alimentària. Tanmateix, en els últims anys, a partir de l’acció humana, els nivells d’aquest gas a l’atmosfera, s’han disparat exponencialment provocant així un calentament prolongat i cada cop major de les temperatures a l’escorça terrestre, donant pas aixis a un canvi climàtic que ha provocat danys severs e irreversibles a l’atmosfera i a la biodiversitat a nivell global.
Cert és que des de les autoritats, a partir de queixes i manifestacions ecologistes, han pres certes mesures per a limitar les emissions de CO2 a l’atmosfera que provoca l’ésser humà, com son, per exemple, subvencionar instal·lacions d’energies renovables, fomentar l’ús del transport públic, apostar per l’agricultura ecològica… Podrien ser mesures optimes per a alentir el ritme de creixement de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Tanmateix, les evidències parlen per si soles, i és que des de que va iniciar la revolució industrial, les emissions de CO2 han crescut exponencialment.
I per si la dada mencionada anteriorment quedes obsoleta, cal dir que és un fenomen global el fet de que les emissions anuals de diòxid de carboni superen, any rere any, les de l’any anterior, és a dir el creixement és exponencial. Per a mostrar-ho en dades reals, el 1995 les emissions de CO2 a nivell global van ser de 23.500 milions de tonelades, mentres que l’any 2019 van ser de 37.000 milions de tonelades.
Segurament, quan s’ens parla de CO2, escalfament global i gasos d’efecte hivernacle, pensem ràpidament en el fum de les fabriques i dels transports. Tanmateix, durant la pandemia del Covid-19 i el confinament les emissions de diòxid de carboni només van baixar un 12%, i tinguent en compte que a molts s’ens ha “vengut” la idea de que el transport terrestre és el principal causant de les emissions de CO2, com s’explica aquesta baixada tant “insignificant”?. En aquest article donarem resposta a la pregunta i explicarem com uns dispositius que, en l’actualitat sembla que aparentment, estan a l’abast de tothom son causants, en part, d’una part del diòxid de carboni que s’emet cada any.
En primer lloc, no suposa cap novetat el fet de saber que internet, és en realitat poca cosa més que un conjunt de màquines interconnectades entre si construint una gran xarxa d’informació i dades (d’aquí el prefix “inter” de “internacional” i el sufix “net” de “network”). Tanmateix, per a que un usuari pugui consumir qualsevol tipus de contingut a través d’internet és necessari establir una comunicació entre dos dispositius. Per exemple, per a que tu, en aquest precis moment puguis llegir aquest article, és necessari que hi hagi un servidor actiu vint-i-quatre hores i set dies a la setmana durant tot l’any que t’envii la informació que solicites a través del teu ordinador, tablet, mòbil… etc.
Cert és que l’electricitat gastada per a enviar paquets d’informació relativament petits és molt baixa, però, no inexistent. I és que vivim en un món, en el que, per sort i per desgracia, és cada dia més globalitzat i l’ús d’internet en els últims anys ha crescut de manera extremadament exponencial.
Per a posar un exemple pràctic de com influeix internet en les emissions de CO2, analitzarem i calcularem el diòxid de carboni que és produeix per culpa de l’ús de “Whatsapp” a nivell global. I és que cada dia al món, s’envien, ni més ni menys que 100.000 milions de missatges de Whatsapp (segons dades de Facebook), i cada missatge pesa una mitja de 30 Kb (kilobytes). Tot això dona que cada dia per Whatsapp s’envien 3 bilions de Kb (2.861.023 Gb).
I fent una aproximació, enviar 30 kb en format de missatge de Whatsapp suposa una contaminació de 0,2 grams de diòxid de carboni (aquesta estimació és fa en base a les emissions produïdes per l’energia gastada en procesar i enviar el missatge). És a dir en total, podem concluir que, només amb l’ús, del whatsapp s’emeten 511 millons de tonelades de CO2 a l’atmosfera (només per a procesar i enviar els missatges de whatsapp). En el pròxim article explicarem quant CO2 emet tot internet més els dispositius que s’hi conecten, el resultat us sorprendrà.