Ben sabut és per tothom qui confia en el famos futur verd, que per a dur a terme una transició ecologica efectiva és necessari fer un canvi radical en la forma de produir i consumir energia, en especial l’electricitat. Però com afecta aquesta transició energètica, aparentment, tant imminent a casa nostra? Pot beneficiar-se econòmicament el pirineu de la nova indústria elèctrica renovable? Quines son les subvencions existents pels particulars que apostin per a produir energia solar?. En aquest article analitzarem i explicarem les respostes a aquestes preguntes.
En primer lloc, cal resaltar que les energies renovables, és caracteritzen, entre d’altres factors per a regenerar la materia prima més ràpid que el consum que es fa d’aquesta. Alguns exemples d’energies renovables, són: la solar, la hidroeléctrica o la eolica… I per la nostra sort, el Pirineu Català, disposa de grans extensions on els molins de vent preparats per a generar electricitat poden assolir rendiments notables.
La tesi proposada anteriorment és respalda sota un estudi dut a terme el juliol del 2021 i encarregat a la diputació de lleida per analitzar les possibilitats d’apostar per a l’energia renovable al Pirineu i Ponent. Aquest, va concloure que el Pirineu i Ponent disposa de 16.858 hectares “òptimes” per a produir electricitat d’origen fotovoltaic, amb una potencia total de 21.171 GWh. I pel que fa l’energia eòlica, l’anàlisi mencionat anteriorment conclou que a casa nostra és podrien produir 4.366 GWh. En total l’estudi conclou que en el pirineu Català i les terres de ponent podrien produir cinc vegades l’electricitat que és consumira en aquest.
Però la evidencia parla per si sola, pràcticament no s’està explotant aquest potencial, i pel que fan les expectatives de futur no s’han proposat projectes significants per a començar l’explotació d’aquests. Així però, si les explotacions de parcs eòlics són segons molts el futur de l’energia verda del Pirineu, per a altres, suposen un perill per a moltes espècies d’aus, i una “destrossa” del paisatge, que a efectes pràctics, pot degradar la imatge turística del Pirineu, aixì com, els ingressos que és deriven d’aquest.
Així doncs, per si l’opció de la construcció de parcs eòlics en el Pirineu és quedes obsoleta, també és disposa de l’energia fotovoltaica (plaques solars) que, en moltes regions encara esta poc explotada, i és que gràcies al desenvolupament científic/tecnològic, les explotacions fotovoltaiques cada vegada assoleixen rendiments majors per metre quadrat. En aquest cas, cal dir però que les explotacions fotovoltaiques és poden classificar en dos grans grups, per una banda tenim les explotacions d’autoconsum, bàsicament, particulars que coloquen plaques solars a les seves propietats per tal d’autoabastir-se l’electricitat. I per l’altra banda tenim, les grans i mitjanes explotacions amb finalitats purament comercials.
És important, conèixer i distingir aquests dos tipus d’explotacions, ja que per assolir un Pirineu lliure energèticament, hem d’assolir que s’inverteixi en la instal·lació d’aquests dos models de producció. Les explotacions fotovoltaiques amb finalitats comercials situades en els camps de les zones rurals abandonades, podrien ser una bona forma d’explotar econòmicament aquests, i al mateix temps, aportar ingressos als pagesos i els municipis. Però no és or tot allò que brilla, és a dir aquestes explotacions, suposen varios problemes i reptes a tenir en compte.
En primer lloc, que fomenten, en part, la limitació del terreny que és podria destinar a l’activitat agrària. En segon lloc, en certes zones, degut a l’estat dels camins i el preu d’extendre la xarxa elèctrica entre d’altres factors, fomentarien que la construcció de parcs fotovoltaics en les zones mencionades anteriorment tinguessin un preu elevat, limitant aixi el nombre d’inversors interessats en aquests projectes.
Pel que fa la part política, hi han certes subvencions per als particulars o empreses que apostin per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Encara que per a molts resulten insuficients, per a molts altres pot suposar un factor determinant a tenir en compte a l’hora d’escollir si invertir en el sector electric o no.